A Modern Farmhouse Renovation on Long Island’s North Fork

Freda A. Nix

What happened to the old fashioned TV stands? The old fashioned TV couldn’t handle the modern day user. Therefore modern technology has brought us into the future with the popularity of fireplace tv stand.

75 inch TV is awesome with the look and the ability to show TV and Movies in HD, it makes the TV experience far beyond your parents’ idea of just seeing color and eating TV dinners. So many people have been left with a real dilemma, how to display their new TV. The most popular is a wall bracket which enhances the viewing experience but creates other issues. Purchasing the bracket becomes expensive, and if the TV wasn’t expensive enough, the installation costs can certainly break the family budget.  Further costs can include hiring an electrician to install a reverse outlet in order to hide the power and cable cords.

It’s not often that a night of karaoke leads to a commission, but for architect and interior designer Elizabeth Roberts, a friend’s birthday party turned out to be quite the auspicious occasion. “It was the first time I ever did karaoke, and it turns out that I really like doing karaoke,” Roberts laughs. “We were there until the wee hours of a weeknight and had so much fun. And, in the morning, I got a call from our mutual friend who said, ‘You know, my friend who you met last night? He has a house in Orient, New York, that he’d like you to renovate.’ Our personalities meshed.”

Roberts’s charms notwithstanding, she’s also a powerhouse AD100 architect; her clients include A-listers like Maggie Gyllenhaal and Peter Sarsgaard. The homeowners and Roberts also shared a geographic connection: Both are California transplants who share a love of open, bright spaces and unfussy decor. “She got right away that we were a family with kids and an unruly dog and that we would be hosting lots of other families with kids and unruly dogs,” one of the homeowners says. “She was able to take that information and give us a plan that was nonprecious but still felt elegant.”

<div class="caption"> The home is a historic two-story gabled-roof house dating from around the 1870s. It was once home to an orchard, and the property still has many fruit trees. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/dLeCnOCL9TWtjx7Z3mtG_w–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/3e7629c120d0767a326f7ed1ead2caf1″ class=”caas-img”/>

The home is a historic two-story gabled-roof house dating from around the 1870s. It was once home to an orchard, and the property still has many fruit trees.

Roberts first saw the home about two years ago; the property consists of a main farmhouse as well as a large barn and a garage structure. The homeowners had actually used the home for years before buying it from friends, so they already had an idea of the structural changes they wanted to make. “It was just a horrible layout, frankly, but on a beautiful site,” she says. “This old house had been added to so many times.” The main directive from the homeowners? “Brighten it up and make it better,” she says.

It took nine months for architectural plans to be finalized and then approved by the town of Orient’s historic preservation commission, and then another 12 for the renovation. Roberts’ main point of inspiration was the sunroom at the rear of the home. “It’s the most beautiful room and the most beautiful part of the site, because that’s where you can see the pool and this whole field that’s part of their property,” she says. “One of the first things I knew we needed to do was really open up the house to the back.” Decades of shortcut renovations had left the first floor a warren of small, dark rooms. Roberts and her team essentially rebuilt the entire floor so that spaces now flow seamlessly into one another, culminating in the sunroom.

<div class="caption"> The homeowners love to entertain, so a large kitchen was essential to the renovation. Roberts chose to use a vintage 19th-century farm table from <a href="https://www.1stdibs.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:1stdibs" class="link rapid-noclick-resp">1stdibs</a> as a center island to incorporate a farmhouse feel into the decor. The countertops are black soapstone and paired with cabinets painted in <a href="https://www.farrow-ball.com/en-us" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Farrow & Ball" class="link rapid-noclick-resp">Farrow & Ball</a>’s Clunch. The faucet is from <a href="https://www.perrinandrowe.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Perrin and Rowe" class="link rapid-noclick-resp">Perrin and Rowe</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/8UaOrnMvABq6ZixQ4zP5dw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/9716f42a034f8209da9f63d5cd839685″ class=”caas-img”/>

The homeowners love to entertain, so a large kitchen was essential to the renovation. Roberts chose to use a vintage 19th-century farm table from 1stdibs as a center island to incorporate a farmhouse feel into the decor. The countertops are black soapstone and paired with cabinets painted in Farrow & Ball’s Clunch. The faucet is from Perrin and Rowe.

That room itself was also given a serious internal and external facelift: Radiant heat and a wood-burning stove were installed so that the room stays cozy even in the chilly North Fork winters, and Roberts clad the walls in reclaimed heart pine to warm it up aesthetically. “Old pine has that really delicious kind of honey tone, as opposed to standard pine, which would look more yellow and very blond,” she says. The finished room is not only California-worthy in terms of its abundant light, but made inviting with plush furniture in cool shades of teal, black, and dark leather.

While the homeowners mostly left the architectural and interior design vision to Roberts and her team, they did relay to her that cooking and entertaining was a major passion of theirs. This request informed not only the open floor plan of the home, but details of the large kitchen and dining areas. Roberts actually converted the original home’s fireplace into a wood-burning grill that now lives in the dining room. The kitchen, with ample counter space for preparing and serving food, looks directly into the sunroom via an internal window. “The goal was to be able to spend your life in the kitchen, but also really enjoy that vista [beyond the sunroom] and connect to the rest of the site,” she says.

A Modern Farmhouse Renovation on Long Island’s North Fork

<div class="caption"> For her clients' home on Long Island's North Fork, AD100 architect Elizabeth Roberts mixed pieces from the homeowners’ own collection—like the couch, coffee table, and floor lamp in the living room—with her own picks such as the <a href="https://www.andtradition.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:&tradition" class="link rapid-noclick-resp">&tradition</a> lounge chairs upholstered in <a href="https://www.pierrefrey.com/en/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Pierre Frey" class="link rapid-noclick-resp">Pierre Frey</a> fabric. The stained glass in the front door is original to the house. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/pZXp042DjwWZb43F1xL.RA–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/8693a7669b92bab199777ead9b67545d” class=”caas-img”/>

For her clients’ home on Long Island’s North Fork, AD100 architect Elizabeth Roberts mixed pieces from the homeowners’ own collection—like the couch, coffee table, and floor lamp in the living room—with her own picks such as the &tradition lounge chairs upholstered in Pierre Frey fabric. The stained glass in the front door is original to the house.
<div class="caption"> A cozy reading nook is brightened up with a coral-colored couch from <a href="https://wondesign.dk" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Won" class="link rapid-noclick-resp">Won</a>. The wicker pouf is from <a href="https://www.chairish.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Chairish" class="link rapid-noclick-resp">Chairish</a>, the pillow is the homeowners’ own, and the pendant is from <a href="http://www.atelierareti.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Areti" class="link rapid-noclick-resp">Areti</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/A1oY_ADQvzzL2m4mi0fF6w–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTEwNTcuNQ–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/604f23e9ab3645320de1947a48b85849″ class=”caas-img”/>

A cozy reading nook is brightened up with a coral-colored couch from Won. The wicker pouf is from Chairish, the pillow is the homeowners’ own, and the pendant is from Areti.
<div class="caption"> The home’s original fireplace was converted into a wood-fire grill by <a href="http://www.grillworksusa.com/architectural" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Grillworks" class="link rapid-noclick-resp">Grillworks</a>. The dining table is from <a href="http://fortstandard.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Fort Standard" class="link rapid-noclick-resp">Fort Standard</a> and paired with chairs by <a href="https://us.hay.com/furniture/seating/chairs?lang=en_US" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Hay" class="link rapid-noclick-resp">Hay</a>. The pendant lights are by <a href="https://www.naomipaul.co.uk/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Naomi Paul" class="link rapid-noclick-resp">Naomi Paul</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/wefw30anaVm6kq5oVg6Cdw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/c7f38977752263041eb3a3ae8e391efd” class=”caas-img”/>

The home’s original fireplace was converted into a wood-fire grill by Grillworks. The dining table is from Fort Standard and paired with chairs by Hay. The pendant lights are by Naomi Paul.
<div class="caption"> The homeowners love to entertain, so a large kitchen was essential to the renovation. Roberts chose to use a vintage 19th-century farm table from <a href="https://www.1stdibs.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:1stdibs" class="link rapid-noclick-resp">1stdibs</a> as a center island to incorporate a farmhouse feel into the decor. The countertops are black soapstone and paired with cabinets painted in <a href="https://www.farrow-ball.com/en-us" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Farrow & Ball" class="link rapid-noclick-resp">Farrow & Ball</a>’s Clunch. The faucet is from <a href="https://www.perrinandrowe.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Perrin and Rowe" class="link rapid-noclick-resp">Perrin and Rowe</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/aKxF0T8CYoltzKMPucaFUA–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/074b41ceba74d8b80d7b3059b7e9634c” class=”caas-img”/>

The homeowners love to entertain, so a large kitchen was essential to the renovation. Roberts chose to use a vintage 19th-century farm table from 1stdibs as a center island to incorporate a farmhouse feel into the decor. The countertops are black soapstone and paired with cabinets painted in Farrow & Ball’s Clunch. The faucet is from Perrin and Rowe.
<div class="caption"> The bright sunroom is Roberts’s favorite place in the home. The fireplace is from <a href="https://morsoe.com/en/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Morso" class="link rapid-noclick-resp">Morso</a> and is surrounded by Eero Saarinen executive chairs (with bases from <a href="https://modernica.net/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Modernica" class="link rapid-noclick-resp">Modernica</a>) and a tripod chair by <a href="http://www.loicbard.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Loic Bard" class="link rapid-noclick-resp">Loic Bard</a>. The fringe rug is by Salem van der Swaagh and available through <a href="https://www.radnor.co/salem-van-der-swaagh" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:radnor.co" class="link rapid-noclick-resp">radnor.co</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/naUWrCJvUc30tFJUms5ZDw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/dc48d268f92bf07088a09d747c3bf97c” class=”caas-img”/>

The bright sunroom is Roberts’s favorite place in the home. The fireplace is from Morso and is surrounded by Eero Saarinen executive chairs (with bases from Modernica) and a tripod chair by Loic Bard. The fringe rug is by Salem van der Swaagh and available through radnor.co.
<div class="caption"> Roberts used reclaimed heart pine for the walls in the sunroom because its warm tones are more inviting than a regular pine. The table and chairs are from <a href="https://joybird.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Joybird" class="link rapid-noclick-resp">Joybird</a>, the credenza is from <a href="https://thehuntvintage.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:The Hunt Vintage" class="link rapid-noclick-resp">The Hunt Vintage</a>, and the teal couch is the homeowners’ own. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/hZl_reo8GbiHOC90xhReDg–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/c5e4c711a44e5402a34ea1cb941f3747″ class=”caas-img”/>

Roberts used reclaimed heart pine for the walls in the sunroom because its warm tones are more inviting than a regular pine. The table and chairs are from Joybird, the credenza is from The Hunt Vintage, and the teal couch is the homeowners’ own.
<div class="caption"> The master bedroom was kept fairly minimalist, with a pop of light blue in the bathroom. The bed and the art were the homeowners’ own, and the bed linens are from <a href="https://www.parachutehome.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Parachute Home" class="link rapid-noclick-resp">Parachute Home</a>. The unique bathtub is a double-end claw-foot from <a href="https://www.vintagetub.com/brand/randolph-morris.html" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Randolph Morris" class="link rapid-noclick-resp">Randolph Morris</a>. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/9MPdwkLXAedUFncdlNhP0A–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/0d60c852e6dcd8db2ac9e555782c277c” class=”caas-img”/>

The master bedroom was kept fairly minimalist, with a pop of light blue in the bathroom. The bed and the art were the homeowners’ own, and the bed linens are from Parachute Home. The unique bathtub is a double-end claw-foot from Randolph Morris.
<div class="caption"> A classic farmhouse-style bathroom has views onto the property’s blooming flowers. The pedestal sink is from <a href="http://www.thewatermonopoly.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:the Water Monopoly" class="link rapid-noclick-resp">the Water Monopoly</a>, with a faucet from <a href="https://www.dornbracht.com/us" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Dornbracht" class="link rapid-noclick-resp">Dornbracht</a>, sconces from <a href="https://cedarandmoss.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Cedar and Moss" class="link rapid-noclick-resp">Cedar and Moss</a>, and a medicine cabinet from <a href="https://www.potterybarn.com/" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Pottery Barn" class="link rapid-noclick-resp">Pottery Barn</a>. The walls are painted <a href="https://www.benjaminmoore.com/en-us" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-ylk="slk:Benjamin Moore" class="link rapid-noclick-resp">Benjamin Moore</a> Glacier White. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/ykKysZv8iTvBESBr2vXAHA–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTEwNTcuNQ–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/140edfac50eb2737c23264c2c4ad4957″ class=”caas-img”/>

<div class="caption"> The home is a historic two-story gabled-roof house dating from around the 1870s. It was once home to an orchard, and the property still has many fruit trees. </div>

” src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/.p0BFbC4p9hDDL6lf2BIGQ–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTcwNTtoPTQ3MA–/https://media.zenfs.com/en/architectural_digest_422/d2e5d0bb035ba9e18d2b253e9bb82ef0″ class=”caas-img”/>

The home is a historic two-story gabled-roof house dating from around the 1870s. It was once home to an orchard, and the property still has many fruit trees.

The bones of the home may read as farmhouse, but Roberts went in a more modern direction for the interior design. “The inspiration was really very California beachy,” she says. “The homeowners love light blue and a very clean, clear color palette; it was meant to feel light and fun. I really love contrasting these modern interiors and furnishings with the old house.” Roberts also made sure to incorporate light blue in different areas, most notably as a painted runner on the stairs from the first to the second floor, and in the master bath, whose floor and standing tub are painted a soothing shade of robin’s-egg. “We loved her suggestion to paint [those areas],” said the homeowners. “She was sure that as these got scuffed and people made their accidental marks, the happy, unfussy character of the house would emerge.”

See the video.

The work on the farmhouse itself may be completed, but Roberts is now gearing up for phase two, which will include converting the barn into a guesthouse complete with a large open area for yoga. “One of the hardest parts [of the project] was just really coming up with a master plan that wasn’t over-the-top,” she says. “But we wanted to be appropriate to the town, and keep this house as a cozy little farmhouse.”

Originally Appeared on Architectural Digest

Next Post

7 spirit-uplifting things to do at home if you live alone

Our team is dedicated to finding and telling you more about the products and deals we love. If you love them too and decide to purchase through the links below, we may receive a commission. Pricing and availability are subject to change. Needless to say, the world has changed quite […]

You May Like